Suosittele Tulosta sivu Sivukartta

Diakonia on taistelulaji

Syötin internetin hakupalveluun hakusanaksi ”taistelulaji”. Selaimeen aukesi mielenkiintoinen lista. Jujutsua, Judoa, Taidoa ja Taekwondoa. Alan harrastajat kyselevät keskustelupalstoilla maailman parasta taistelulajia.

Toisaalla pohditaan taistelulajin ja kamppailulajin välistä eroa.

Päätin selvittää taistelulajin alkuperää. Vastauksia löytyy selaimen listalta. Potku .net -sivustolla esitellään määritelmä, jonka mukaan taistelulaji on laji joka perustuu sotimiseen tai sotataitoihin. Wikipediassa termi määritellään rajummin. ”Taistelulajien perimmäinen tarkoitus on vastustajan vahingoittaminen, usein jopa tappaminen”

Selaan listaa vielä alaspäin ja siinä se on – Diakonia on taistelulaji! Keskellä taistelulajivertailujen, väkivaltaelokuvien ja potkunyrkkeilysivustojen maailmaa. Kauniisti maastoutuneena Ju-Jutsun, Kendon ja Taekwondon väliin. Diakonia liittyy taistelulajien joukkoon. Rohkeneekohan joku epäillä sen taisteluluonnetta?

Diakonia – tämä mystiseltä kuulostava laji ei ole sotimista tai toisen vahingoittamista. Harrastaja ei tavoittele fyysistä kestävyyttä tai kivun kautta saavutettavaa henkistä lujuutta. Monen muun lajin tapaan käytännön sovellus ei tapahdu nakkikioskilla viikonloppuyön pikkutunneilla. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Diakonia erottuu joukosta.

Diakonia-lajin harrastajilla henkinen puoli on kovilla. Yhteiskunnallinen ahdinko tulee lisäämään lajin piiriin pyrkiviä. Hyvä tekniikka auttaa jaksamaan ja vähentää loukkaantumisia. Huonolla tekniikalla diakonia näyttäytyy vain liikesarjoina ja koreografiana. Henkistä puolta kuormittaa myös lajin suuntautuminen kohti lähimmäisen etua. Diakonia on taistelulaji, ei itsepuolustus.

Lajin harrastajat kokoontuvat kahden vuoden välein diakoniatyöntekijöiden päiville. Päivien aikana etsitään heikoimmassa asemassa olevan auttamiseksi uutta tekniikkaa. Taistelu ihmisen ja yhteisön puolesta on yksi päivien teema. Harrastajat tapaavat toisiaan ja jakavat kahden vuoden aikana kertynyttä kokemusta. Oleellinen osa päivien ohjelmaa on virkistyminen. Päivät päättyvät lajiliiton jäsenilleen myöntämiin huomionosoituksiin.

Juha Auvinen
Diakoni