Suosittele Tulosta sivu Sivukartta

Espoolaista diakoniaa

”Köyhät teillä on luonanne aina, ja te voitte tehdä heille hyvää milloin tahdotte, ...” Jeesus Markuksen evankeliumissa 14:7Tämän päivän diakoniatyötä leimaa taloudellinen taantuma ja sen tuomat seuraukset. Asiakkaina on entistä enemmän irtisanottuja, lomautettuja. Jopa yrittäjiä on saapunut hakemaan tukea omaan arkeensa. Harva entisistä asiakkaistakaan on päässyt palaamaan työelämään.

Taloudellinen niukkuus lamaannuttaa, asiakkaan pää on pyörällä, kun ei tiedä, mikä lasku pitäisi maksaa ja mikä jättää maksamatta. Sosiaalitoimistoon pitäisi laittaa hakemus, mutta kun on nuo henkilöllisyyspaperit hukassa, eikä pankista saa tiliotteita ilman niitä. Kelan rahatkin ovat myöhässä ja ex-mies jätti taas elatusmaksut maksamatta. Voimat hiipuvat, kuka jaksaisi auttaa, kuka enää välittää näin epäonnistuneesta ihmisestä..?

Jeesuksen sanat rohkaisevat meitä hyvän tekemiseen: Te voitte tehdä köyhille hyvää, milloin tahdotte…” Tahdommeko me diakoniatyöntekijät? Tahdommeko taistella sen yksinhuoltajan puolesta, joka itkee iltaisin itsensä uneen. Jaksammeko taistella sen eläkeläisen puolesta, joka ryyppäsi ja pelasi viimeiset euronsa? Tahdommeko auttaa mielenterveysongelmista kärsivää, jonka käynnin jättämä haju leijuu toimistossamme vielä pitkään? Entä tämä ulkomaalainen, jonka puheesta on vaikeaa saada selvää, onko kaikki yhteiskunnan tuki jo haettu, näenkö hänen hädässään lähimmäisen, vaikka hän tunnustaakin eri uskoa kuin minä?

Eli taistelkaamme niiden lähimmäistemme puolesta, jotka eivät jaksa enää pitää itsestään huolta.

Harriet Lohikari,
Diakoni
Leppävaaran seurakunta, Espoo