Suosittele Tulosta sivu Sivukartta

Valtiovarainministeri Katainen kehotti diakoniaa hyökkääjän rooliin yhteisöllisyydessä

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen osallistui Diakoniatyöntekijöiden päivien kanavaan Hyökkääjä, puolustaja vai katsomossa? 21.9.2009 Espoossa.


Ministeri Katainen sanoi haluavansa tulla ”sparraamaan” lähimmäisenrakkauden teemaa.

Katainen korosti hyökkääjän roolia nimenomaan diakonian palvelutehtävässä, johon kuuluu yhteinen ajattelu.
- Jos yhteiskuntaan saadaan lisää yhteisöllisyyttä, tähän maahan saadaan lisää hyvinvointia.

- Julkinen valta tai poliitikko ei voi päättää, että jokainen ottaa lähimmäisestään enemmän vastuuta. Esimerkin voima on keskeinen, Katainen painotti ja muistutti esimerkiksi isyysvapaan muutoksesta.

Päiville osallistuneet diakoniatyöntekijät kysyivät ministeriltä omaishoidosta ja omien vanhempien hoitamisen vaikeuksista. Miten ihminen voisi Suomessa kuolla arvokkaasti?

Kataisen mukaan omaishoitaja ei tarvitse vain rahallista tukea vaan aidon mahdollisuuden pitää vapaapäivän. Hänen mukaansa tarvittaisiin ”omaishotelleja”, joissa olisi kevyempi hoito heille, jotka eivät tarvitse sairaaloiden ja hoitokotien tarjoamaa ympärivuorokautista hoitoa. Kataisen omista vanhemmista isä hoitaa äitiä, joten omaishoitaja-asia on hänelle hyvin henkilökohtainen.

Helsingin Diakonissalaitoksen johtaja Antti Lemmetyinen pitää omaishoidon rahallisen tuen yllättävää lopettamista tai vähentämistä erittäin raskaana omaishoitajille.

Lemmetyinen pitää hyvänä, että yksilön ja lähimmäisen vastuuta korostetaan hyvinvointiyhteiskunnan lähtökohtana. Toisaalta hyvinvointipalveluista näyttää syntyvän palveluteollisuus, jossa haetaan kustannussäästöjä ja teknisiä ratkaisuja, jossa kilpailevat järjestöt, yritykset ja kunnat.

Ihminen tarvitsee kaverin

- Talouskriisi sävyttää kaikkea, mitä tehdään. Hallitus voi luoda työpaikkoja vain noin 10 000 vaikka 100 000 tarvittaisiin. Talouskriisi koskettaa isoa joukkoa ihmisiä, jotka tarvitsevat paljon muutakin kuin viranomaisen toimenpiteitä, Katainen totesi.

- Haluammeko, että yksilön vastuu on ulkoistettu viranomaisille? En halua ajaa palveluja alas, mutta olen huolissani siitä, että jos yksilön vastuu ulkoistetaan vain viranomaisille, sieltä saattaa puuttua lämpö eikä se ole yhtä jouheva kuin välittämisen yhteiskunta. Aina ei tarvita viranomaista, jos naapurilla menee huonosti. Ihminen tarvitsee kaverin, kun menee hyvin, vielä enemmän kun menee huonosti.

Johannes Niska-Virta Helsingin Diakonissalaitokselta haastoi ministeriä yleishyödyllisten yhdistysten verovähennysoikeuksista.

- Tarve on etsiä yhteisiä menetelmiä, että yhteisöjä ja järjestöjä verotettaisiin samoilla pelisäännöillä. Normaali talkootyö ja ihmisten vapaaehtoistyön verotus eivät saa tulla liian hankaliksi, arvioi Jyrki Katainen.

Kanavan puheenjohtajina olivat Helsingin Diakonissalaitoksen johtaja Antti Lemmetyinen ja Kirkon Diakonia- ja yhteiskunnallisen työn johtaja Kalle Kuusimäki.

Kirkon tiedotuskeskus 21.9.2009