Suosittele Tulosta sivu Sivukartta

Sodassa nälkäkuolemaa vastaan

Lyhennelmä Espoon seurakuntayhtymän hallintojohtaja Markku Porvarin tervehdyspuheenvuorosta Diakoniatyöntekijöiden päivillä Espoossa.

- Diakoniaa toteutetaan kirkossamme eri tavoin eri puolilla maata. Espoossa on oma mallinsa tai oikeammin pitäisi sanoa omia mallejaan, joita on hahmotettu parin viimevuoden aikana ”Diakoniatyö kartalle” -hankkeessa. Työmuodot ja toimintatavat vaihtelevat, mutta ydin on sama. Meidän kirkossamme lähimmäisenrakkauden toteuttaminen on diakonian tehtävä.

- Näyttää siltä että lähimmäisenrakkauden käsite on tullut myös poliittiseen kielenkäyttöön. Eduskunnan puhujapöntöstä vaadittiin lähimmäisenrakkauden lähtökohtien huomioimista lamatalkoista selviytymiseen. Salista vastattiin Raamatunlauseilla. Kun yhteiskunnallinen tilanne on vaikea, palataan perusteisiin. Tämänhän me olemme todenneet oikeastaan kaiken kirkon työn osalta, ei ainoastaan diakonian.

- Olemme omassa työssämme kohdanneet taantuman tuoman lisääntyvän auttamistarpeen. Samalla on kuitenkin sanottava, että meillä menee hyvin verrattuna maailman köyhiin kehitysmaihin. Kun meidän auttamiskykymme pienenee, sen vaikutukset ovat moninkertaiset kehitysmaissa. Ihmisiä kuolee nälkään. Kun H1N1- viruksesta alettiin saada ensimmäisiä tietoja, kuultiin tunnin tarkkuudella kuinka monta kymmentä ihmistä on kuollut. Kuka kertoo kuinka monta kymmentä miljoonaa ihmistä kuolee nälkään ja puutteesta johtuviin sairauksiin tänä vuonna. Maapallon kuudesta miljardista ihmisestä miljardi näkee nälkää.

- Yli maan rajojen ulottuvaa kirkon diakoniaa sanotaan kansainväliseksi diakoniaksi. Diakonia ei tunne rajoja. Diakonia on taistelulaji, kuten päivienne tunnus kertoo. Me olemme päivittäisessä taistelussa puutetta, osattomuutta ja kurjuutta vastaan. Me olemme sodassa nälkäkuolemaa vastaan.

Simo Repo
viestintäpäällikkö, Espoon seurakuntayhtymä 21.9.2009