Suosittele Tulosta sivu Sivukartta

Tiistai 27.9.2011

Päivän valokeilassa on Vapaaehtoisuus

Näyttely avoinna

9.00 Vapaaehtoisuus ja diakonia

Aamuhartaus

2. pääluento
PhD, neuroepidemiologi Leonardo Emberti Gialloreti
Sant´Egidio -yhteisö, Rooman yliopisto, Rooma

kommenttipuheenvuoro
terveysneuvos Annikki Lämsä, Oulu

Musiikkia

3. pääluento: Diakonian ammattilaisen jännitteinen paikka kirkossa.
TtM, diakonissa Raija Pyykkö, Helsinki

kommenttipuheenvuoro
diakoniatyöntekijä Riitta Markus-Wikstedt, Oulunsalo

11.30 Lounas

Näyttelyyn tutustumista

13.30 Valokeilat

Tarjolla on kahden pituisia kanavatyöskentelyjä. Ryhmän A kanavat kestävät 2,5h ja sisältävät kahvin työskentelyn välissä. Ryhmän B kanavat kestävät 1h ja alkavat klo 13.30 ja 15.00, välissä kahvitauko. Voit siis valita joko yhden A-ryhmän tai kaksi B-ryhmää.

Ryhmä A

1. Tyhjenevät syrjäseudut globaalina ilmiönä
Väki vähenee syrjäseuduilta. Mikä on diakonian paikka tyhjenevillä kylillä? Miten turvataan elämän edellytykset silloinkin, kun palveluja karsitaan? Millaista on työskennellä kirkon työntekijänä syrjäseudulla? Mistä tukea, mitä valmiuksia koulutus antaa?
Diakonissa, TtK Kirsi Karppinen, yliopettaja, TT Kari Ruotsalainen ja hiippakuntasihteeri Mirva Kuikka. Lisäksi mukana on kollegoita Barentsin alueelta Norjasta ja Ruotsista.
2. Poliittista diakoniaa vai diakonista politiikkaa
Alustus: yliopettaja, TtT, diakonissa Lea Rättyä DIAK: Diakoniatyö yksilöllisenä ja yhteisöllisenä auttamisena yhteiskunnallisessa muutoksessa.
Kommenttipuheenvuoro diakoniatyöntekijä ja kunnallispoliitikko Marjo Rundgren
Paneelikeskustelu: kansanedustaja Pirkko Mattila, kaupunginvaltuutettu Lyly Rajala, Minna Sipilä / Sipiläsäätiö, päätoimittaja Markku Mantila / Kaleva, kirkolliskokousedustaja, oppilaistosteologi Katariina Pitkänen sekä diakoniatyöntekijä Erja Haho.
3. Lähemmäs pyhää?
Kysymme ja etsimme voimaa, osaamista, viisautta ja uskomme todellisuutta niin itsellemme kuin asiakkaittemme kohdalla. Syvennymme rukoukseen ja Pyhän Hengen läsnäoloon diakoniatyön arjessa. Voiko rukouksesta todella tulla työväline? Mitä Pyhän Hengen armolahjat ovat tänään ja miten osaamme käytännössä huomioida Jumalan läsnäolon esimerkiksi asiakastapaamisessa? johtava dtt Markku Kukkonen ja hiippakuntasihteeri Jukka Jämsen.
4.Auttamistyötä tekevän elinvoiman lähteet
Tervetuloa voimaantumisen, työhyvinvoinnin ja elinvoiman vapautumisen kanavalle! Kanava on työntekijälähtöinen, dialoginen sekä sisältää yksin ja yhdessä prosessoinnin osioita. Alustuksessa perehdytään voimaantumisen peruspilareihin ja katsotaan millaiset asiat yhteisössä mahdollistavat tai estävät yksilön voimaantumisen perustan vahvistumisen ja elinvoiman vapautumisen. Yhdessä prosessoiden tuotamme kuvauksen auttamistyötä tekevän elinvoiman lähteistä. Tuotosta vertaamme ihmisarvolähtöisen elinvoiman vapautumisen mahdollistavan työkulttuurin ydinkohtiin. Pohdimme myös kumpi tulisi olla enemmän keskiössä; henki jolla luodaan vai malli jolla tehdään. Jokaisella on oikeus tulla työhön voimaantumaan, voida hyvin ja palvella elinvoiman vapautumisen mahdollistavalla otteella. KT, Kehityskonsultti Juha Siitonen, dtt Päivi Rimpiläinen ja DTL asiamies Tiina Laine.
5. Laavun lämmössä, Kristus-kaltion äärellä
Saamelaistyön sihteeri, pastori Erva Niittyvuopio kertoo saamelaiskulttuurista. Saamelais / romani aviopari Martti ja Malla Laiti kertovat kahden kulttuurin yhteiselosta. Malla Laiti raottaa ovea romanikulttuuriin. Tutustumme irakilaiseen Asmariin sanojen ja makujen kautta. Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács kertoo työn haasteista. Tunnelmoimme arabiankielisen kuoron Hajar Zawian tunnelmissa.
6. Perheen tukeminen huolen herätessä
Mitä on varhainen puuttuminen ja tukeminen? Millaisista menetelmistä on apua, kun huoli perheestä herää? Lapsi- ja perhetyön diakoni Kari Rekilä, Oulun seurakuntayhtymä, ja työalasihteeri Irene Nummela, KDY.
7. Diakonia elokuvassa, teatterissa ja taiteessa.
Kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia oli vankien sielunhoidon edelläkävijä ja rauhantyön pioneeri Matilda Wrede (1864–1928), mutta mitä tapahtuikaan, kun ruotsalainen kertojamestari Selma Lagerlöf (1858–1940) kiinnostui hänen elämäntyöstään ja kun projektiin liittyi vielä elokuvan virtuoosi Viktor Sjöström (1879–1960)? Pappisasessori, kirkkoherra Pekka Rehumäki, Kempele

Ryhmä B

8. Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Köyhyys vaikeuttaa terveyden vaalimista ja sairauksien hoitoa. Miten seurakunnan diakonissa voisi käyttää sairaanhoidollista osaamistaan 2010-luvulla? Esittelyssä olevat kokeilut ja työkalut ovat tuotosta Oulun hiippakunnan hankkeesta vuosilta 2009–2010.
Haukiputaan seurakunnan diakonissat Helena Seppänen, Laila Rantakokko, Heli Puuperä ja Johanna Kerola.
9. Luovasti Örkkien kanssa
Improvisaatio on uskallusta olla sitä mitä on. Se on myös tarkkaa kuuntelemista, jossa pyritään ymmärtämään toista osapuolta. Kyvyllä heittäytyä erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin on suuri merkitys arjessa ja toisten kohtaamisessa. Ilmaisukanava pitää sisällään erilaisia lämmittely-, keskittymis- ja improvisaatioharjoitteita, joilla pyritään murtamaan totunnaisia kaavamaisuuksia kohdatessamme toisia ihmisiä. Työpajassa korostuu teorian sijaan itse tekeminen ja kokeminen yhdessä toisten kanssa. Mukaan avointa mieltä ja vaatteet, joissa mukava liikkua. Työpajan vetäjinä toimivat Oulun kaupunginteatterin näyttelijät Pentti Korhonen ja Janne Raudaskoski Örkit improvisaatioryhmästä.
10. Avustusklinikka
Taloudellinen avustaminen diakoniatyössä, hakemuksissa nousseita kysymyksiä, ajankohtaisia haasteita avustamisen näkökulmasta, tietoa ja taitoja.
Klo 13.30 alkavassa ryhmässä taloudellisen avustamisen perusteita, klo 15.00 alkavassa ryhmässä haasteellisempia tapauksia. Kirkon diakoniarahaston avustusvalmistelija Jaana Valtonen.
11. Minätalon rakentaminen mielenterveyden ja pyhän työvälineenä.
Tule ottamaan haltuun uusi työväline diakoniassa! Käydään läpi minätalon käyttöä mielenterveystyössä ja pyhän pohtimisessa. Minätalo on toimiva työväline myös esimerkiksi työnohjauksessa, työssä jaksamisen tarkastelussa, perheiden hyvinvoinnin tukemisessa ja päihdetyössä. Tule kokeilemaan sen toimivuutta diakonian yleistyökaluna! Työalasihteeri Tiina Saarela ja Pyhä-painopisteen projektisihteeri Marjukka Laiho, KDY
12. Tutustuminen Tyttöjen taloon
Tyttöjen talo on 12-28 -vuotiaille tytöille ja nuorille  naisille tarkoitettu avoin kohtaamispaikka, jota ylläpitää setlementti. Siellä nuoret löytävät aikuisen tukea erilaisiin elämäntilanteisiin ja turvallisen yhteisön. Tyttöjen talolla nuorten on mahdollista osallistua erilaisiin toimintoihin, ja talolla toimii tyttöryhmiä myös erityistä tukea tarvitseville. Tutustumiskäynnillä mukana diakonissa Ulla-Maija Ruotsalainen. Kokoontuminen Tyttöjen talon edessä, Torikatu 16 (sisäpiha).
max 20hlöä kerrallaan
13. Oulun kiertoajelu Potna Pekalla
Näe ja koe kappale kauneinta Oulua veikeän Potnapekan (katujunan) kyydissä. Kiertelemme tunnin verran ruskan kultaamassa maisemassa pitkin Oulujoen suistoa. Kohteina mm. Nallikari ja Hupisaaret. Pukeuduthan lämpimästi. Ajelulla kanssasi diakonissa Eija Röning.
Potnapekka lähtee kiertoajelulle teatterin kulmalta, Kaarlenväylän pysäkiltä.

16.00 tauko

17.30 Iltajuhla

Vuoden diakoniatyöntekijä

Kunniamerkit

Stand up Hannu Friman

Musiikkia, tanssiesityksiä


19.00 Juhlaillallinen